Normal ( Vajinal ) Doğum
9 ay hamilelikte sürekli seçim yapmak ve karar vermekle geçer. Bu kararlar gebelik takibini nasıl yapmalı, hangi kıyafetleri giymeli, egzersiz şekli, yiyecek seçimi gibi kararlardır. Gebelik ve doğum çoğu kadın için en fazla hatırlanılan süreçtir.
Bu seçimleri yaparken doktorunuzdan yardım almanız en iyi seçimi yapmanızı sağlayacaktır. Doğum yeri ve doğum şeklini seçmenizde doğum doktoru ve ekibinin deneyimi, sizin ve bebeğiniz için en uygun ve sağlıklı olması, sizin ve aileniz için iyi şekilde hatırlanacak bir doğum olması kararınızı etkilemeli.
Bu kararı verirken arkadaşlarınızın doğum anılarını dinlemek yerine doktorunuza isteklerinizi ve çekincelerinizi söylerseniz daha iyi karar alabilirsiniz.
Her kadının doğumu özeldir. Bu yüzden her kadının doğumunu en mutlu anlarından biri olarak hatırlaması en doğal hakkıdır.
Normal doğum evreleri nelerdir?
Normal Doğum eylemi Son adet tarihinden tahmini olarak 40 hafta sonra başlar. Önce belli belirsiz gelen rahim kasılmaları rahim ağzının yumuşayarak açılması, bebeğin doğumu ve bebek eşinin atılmasını kapsar.
Normal Doğumun 1. evresi rahmin kasılmalarla açılmaya başlayıp tam açıklığa ulaştığı safhadır, tam açıklık 10 cm serviks açıklığı olarak Kabul edilir. İlk gebeliklerde16-18 saat, ikinci gebeliklerde 10-12 saat surer. Bu evre kendi içinde latent ve aktif faz olarak 2 ye ayrılır. Açıklık 3-4 cm e gelmeden epidural ilaç verilemez. Erken ilaç uygulaması doğum ağrılarının kesilmesine neden olur.
Normal Doğumun 2. Evresinde bebek uygun baş hareketlerini yaparak doğar. Bebeğin rahimden çıktığı evredir. Baş rotasyon hareketlerini yapar. İlk doğumda 2-3 saat , eğer epidural uygulandı ise daha uzun sürebilir. Tekrarlayan doğumlarda ise bu süre kısalır. Annenin obez olması, iyi ıkınamaması, bebeğin iri olması, oksiput posterior denen baş pozisyonunda doğması bu evreyi uzatır.
Normal Doğumun 3. Evresi plasenta ve zarların atıldığı evredir. 45 dakika içinde tamamlanması beklenir. Plasentanın bu süre içinde ayrılmaması durumunda ilaçla yada elle halas yoluyla plasenta dışarı alınır. Plasenta atıldıktan sonra hasta anormal doğum sonu kanaması açısından 4-6 saat boyunca takip edilir. Doğum sonu kanamaya cerrahi müdahale konusunda ekip deneyimli olmalıdır. Ülkemizde Gebelikte anne kaybının en önemli sebebidir.